15 бер. 2012 р.

Чернігівська державна обласна бібліотека для юнацтва


    Чернігівська державна обласна бібліотека для юнацтва була створена 1 лютого 1978 року 
   Розміщується в приміщенні, що знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул.Шевченка,63. Будівля бібліотеки є пам’ятником архітектури кінця ХІХ ст. та неповторною окрасою Чернігова. Як свідок минулого, вона має цікаву історію. Спочатку в цьому приміщенні був розташований ремісничий клас сирітського будинку. Далі його історія пов’язана з іменами видатних діячів України – Т.Шевченко, В.Тарновського, Б.Грінченка.

   Відомий культурний і громадський діяч меценат В.Тарновський безкоштовно передав місту Чернігову унікальне зібрання пам’яток історії і культури українського народу ХVІІ- ХІХ століття. Гордістю колекції були козацькі старожитності. А також, художні твори, рукописи та особисті речі Т.Г.Шевченка.
   Незабаром було відкрито музей українських старожитностей В.Тарновського – єдиний в російській імперії український музей.
   В читальному залі бібліотеки досі у стіну вмонтовано плиту з написом: “В.Тарновський”. До 1977 року у цьому будинку містилась експозиція Чернігівського історичного музею.
  Відвідувачі бібліотеки, городяни та гості міста і зараз зможуть отримати задоволення оглянувши цю чудову старовинну будівлю виконану в готичному стилі та прикрашену вітражами.
  Чернігівська державна обласна бібліотека для юнацтва є спеціалізованим бібліотечним закладом для молоді міста та області. Щорічно тут обслуговують 10 тисяч користувачів, здійснюється близько 210 тисяч книговидач.
    Структура Чернігівської державної обласної бібліотеки для юнацтва представлена:
* відділом обслуговування (сектор абонементу, сектор читального залу) 
* відділом науково-методичної, інформаційно-бібліографічної та масової роботи 
* сектором комплектування, систематизації та обробки бібліотечних фондів 
* сектором збереження книжкового фонду, МБА
    Книжковий фонд бібліотеки, що налічує близько 60 тис. одиниць документів, представлений книгами з різних галузей знань. Останні роки він інтенсивно поповнюється учбовою та спеціалізованою літературою для учнів та студентів міста.
  Фонд періодичних видань складає понад 110 назв журналів та газет, які забезпечують оперативне обслуговування читачів різноманітною інформацією.
  Робота з популяризації фонду бібліотеки всі ці роки здійснюється завдяки виставковій діяльності та масовим заходам.
   Одним з пріоритетних напрямків роботи з молоддю є заходи по національному та патріотичному вихованню, популяризації духовних цінностей, формування правової та екологічної культури. З цією метою в бібліотеці регулярно проводяться виставки літератури, бібліографічні огляди, тематичні вечори, конкурси тощо.
   Понад 15 років бібліотека підтримує партнерські стосунки з керівництвом облвійськомату. Під час весняного та осіннього призову в армію на території облвійськомату працює філіал читального залу, проводяться культурно-масові заходи патріотичного спрямування.
Вже багато років налагоджена робота з Чернігівським міським притулком для неповнолітніх. Щомісяця працівники бібліотеки приходять на зустріч з дітьми, щоб втішити їх цікавими розповідями на різноманітні теми.
   В літній період бібліотека активно використовує нестацонарні форми роботи за межами бібліотеки, працюючи в лікувально-оздоровчому таборі «Дружба» та на пришкільних майданчиках.
     Кожного року ОБЮ видає методично-бібліографічні та інформаційні матеріали на допомогу працівникам ЦБС області.
   З травня 2008 року бібліотека має вихід в Інтернет і веб-сайт

Немає коментарів:

Дописати коментар