15 бер. 2012 р.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей ім. М.Островського


  Обласну бібліотеку для дітей ім. М.Островського в Чернігові знають і діти, і дорослі. 
   Багато поколінь чернігівців за роки діяльності бібліотеки стали друзями книги, знайшли тут і увагу бібліотекаря, і радість спілкування; для багатьох маленьких мешканців міста бібліотека стала рідною домівкою. 
  Бібліотеці виповнюється 110 років.    Бібліотечні традиції Чернігівщини давні і багаті, проте до кінця 19 століття спеціалізованого бібліотечного обслуговування дітей, в сучасному розумінні, в місті Чернігові не було. Історія бібліотеки починається 5 травня 1898 року, коли вперше в Чернігові почав функціонувати дитячий відділ Чернігівської громадської бібліотеки. З грудня 1937 року на базі відділу створена обласна бібліотека для дітей та юнацтва. З вересня 1949 року їй присвоєне ім'я Миколи Островського.

   Фонд бібліотеки налічує близько 180 тис. одиниць документів. Бібліотека передплачує щорічно понад 60 назв газет і понад 180 назв журналів; обслуговує 18 тис. користувачів, видає їм близько 250 тис. одиниць документів.
    У бібліотеці 7 відділів - абонементи і читальні зали окремо для молодших і старших школярів; відділ мистецтв; інформаційно-бібліографічний відділ; відділ методології бібліотечної роботи з дітьми; відділ комплектування і обробки літератури; відділ зберігання, гігієни та реставрації фондів.
    Зібрана значна фонотека на платівках, касетах та CD; починаємо збирати фонд аудіокниг та відеофільмів, є дитячі розвиваючі навчально-ігрові програми для застосування на комп’ютері.
В найбільшій в області книгозбірні для дітей зберігається вся краєзнавча література для дітей, кращі видання з питань мистецтва; бібліотека надає методичну і практичну допомогу всім бібліотекам області, що обслуговують дітей.
    Понад 20 років у бібліотеці працює ляльковий театр „Пізнайко” , діють різноманітні читацькі об’єднання : 
     Школа безпеки для маленьких «Захисти себе сам» 1-4 кл. «Читайлик»;
     Об’єднання юних українознавців «Барвінкова світлиця» 1-2 кл. та «Джерельце» 2-4 кл.; 
     Центр дитячої Інтернет – журналістики «ЧІЖ»; 
     Клуб «Юний краєзнавець».
     Діють програми:
„Ми маленькі українці, а права вивчаємо” 2-4 кл.;
„Мандруймо екологічною стежиною”. 
    Величезною популярністю серед дітей користуються ігрові форми роботи із циклу «Читаючи, навчаємось».
   Бібліотека пропонує багато цікавого для читачів міста і області: щорічні свята „Діти, що читають – майбутнє нації” (в рамках всеукраїнського конкурсу „Найкращий читач України”), конкурс “Читаюча родина”, Всеукраїнський тиждень дитячої книги, зустрічі з письменниками, композиторами, художниками, відомими людьми, віртуальні подорожі до знаменитих музеїв, бібліотек світу, старих і нових чудес світу та України.
      У бібліотеці юні художники міста і області можуть зробити виставки своїх творчих робіт; а юних літераторів бібліотека запрошує на сторінки віртуального літературного альманаху „Пегасик”.
   ОДБ є методичним центром з питань організації і дослідження дитячого читання і дитячої літератури в регіоні для 36 дитячих, сільських та шкільних бібліотек регіону.
   З метою професійного навчання працівників дитячих бібліотек області вже 5 років на базі ОДБ створено і діє обласний клуб ділового спілкування „Діалог” . А заступники директорів ЦБС по роботі з дітьми підвищують свій професійний рівень на щорічних заняттях обласної школи керівника.
   Доброю традицією бібліотеки стало проведення обласних конкурсів професійної майстерності бібліотекарів дитячих і сільських бібліотек Чернігівщини.
    До 110-річчя бібліотеки буде видано альманах літературної творчості юних читачів дитячих бібліотек Чернігівщини „Первоцвіт” (друкований і електронний варіант). У вересні відбудеться науково-практична конференція "Діти і бібліотека у сучасному світі знань та інформації", а також свято "Vivat, бібліотеко!" 
    У жовтні-листопаді - конкурс "Людина і природа" (спільно з НМЦ цивільного захисту та  безпеки життєдіяльності Чернігівської області).
З 2003 року бібліотека має вихід в Інтернет і веб-сайт
З 2007 року створюється електронний каталог за програмою МАRК.

Немає коментарів:

Дописати коментар