15 бер. 2012 р.

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній»


       Чернігів — одне з найдавніших міст України, в якому до нашого часу збереглося до 50 пам’яток архітектури ХІ—ХІХ ст. і до 200 меморіальних пам’яток і пам’ятних місць, пов’язаних з перебуванням видатних осіб. Тому ще в 1946 р. Чернігів був віднесений до 3-х історичних міст України після Києва і Львова. 
   З метою поліпшення охорони та збереження пам’яток архітектури, мистецтва та історії (згідно постанови Ради Міністрів УРСР від 20 лютого 1967 р. № 125) створено Чернігівський державний архітектурно-історичний заповідник на правах філіалу Державного архітектурно-історичного заповідника «Софійський музей». 

    З метою збереження архітектурно-історичних пам’ятників у Чернігівській області, що мають визначну архітектурно-історичну та художню цінність (відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 22 червня 1978 р. № 344), Чернігівський державний архітектурно-історичний заповідник перетворено в самостійну установу з філіалом у Новгороді-Сіверському. 
     Завдяки діяльності заповідника в найтяжчі десятиліття ХХ сторіччя вдалося врятувати і зберегти для нащадків неповторні архітектурні ансамблі міста Чернігова: найдавніший храм Київської Русі — Спасо-Преображенський собор (поч. ХІ ст.); один з найбільших у Європі курганний некрополь (ІХ—Х ст.), розташований на Болдиних горах; визначну пам’ятку печеробудівництва — Антонієві печери (ХІ—ХVІІІ ст.); унікальну колекцію іконопису (ХVІІ-ХІХ ст.) та пам’ятки писемності і книгодрукування (ХVІІ—ХІХ ст.). 
     Держава гідно оцінила його діяльність. Враховуючи значення Чернігівського державного архітектурно-історичного заповідника у справі збереження особливо цінних пам’яток архітектури, історії та культури, а також його роль у відновленні та розвитку національно-культурних традицій українського народу указом Президента України від 29 грудня 1998 р. № 1392/98 заповіднику надано статус національного. 
   Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2003 р. № 233-р. цілісний майновий комплекс Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» передано із спільної власності територіальних громад Чернігівської області у державну власність з віднесенням його до сфери управління Державного комітету України з будівництва та архітектури (нині — Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України). 
    Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 р. № 1032 заповідник віднесено до сфери управління Міністерства культури України. 
   Основні напрямки діяльності заповідника: 
   ? охорона і реставрація пам’яток архітектури та історії; 
   ? науково-просвітницька діяльність; 
   ? науково-дослідна діяльність; 
   ? облік та збереження музейних цінностей. 
  Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» є одним із головних туристичних об’єктів Чернігівщини та України. До його цілісного майнового комплексу входять 26 пам’яток архітектури національного значення, а також 3 споруди та пам’ятник гетьману Івану Мазепі. З них: шість пам’яток домонгольського періоду і на думку фахівців вважаються одними з найдавніших у Східній Європі. Нині готуються матеріали для внесення пам’яток заповідника до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 
  Щороку музеї та виставки заповідника відвідують понад 200 тисяч шанувальників старовини та культури. А за період його діяльності пам’ятки та експозиції заповідника відвідало близько 9 млн. туристів, урядові делегації з Франції, США, Росії, Великобританії, Північної Кореї, Нової Зеландії, Японії, Канади та інших країн світу. 
  Структура заповідника: адміністрація; відділ охорони, експлуатації та реставрації пам’яток; науково-просвітницький відділ; відділ музейної та науково-фондової діяльності; відділ наукових досліджень печер та пам’яток археології; відділ бухгалтерського обліку та звітності; господарський відділ. 
    Кількість працівників заповідника згідно штатного розпису складає 50 чоловік. з них 18 – наукові співробітники. 
   Одним з головних напрямків діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» є науково-дослідницька робота. Наукові співробітники заповідника постійно беруть участь в міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях. 
   За період діяльності заповідника ними підготовлено близько 600 наукових праць. З метою наукового дослідження культурно-історичної спадщини Чернігова, привернення уваги громадськості до проблем реставрації, вивчення та охорони пам’яток архітектури міста в 1999 році започатковані наукові читання «Чернігівські старожитності». В рамках читань проводяться наукові конференції, семінари та виставки. 
    2011 року Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» отримав статус науково-дослідної установи. 
   Національний заповідник «Чернігів стародавній» має різноманітні фондові колекції, які почали формуватися з перших днів створення музейного закладу. Їх комплектація відповідає профілю та напрямкам діяльності: це предмети сакрального мистецтва, архітектурно-будівельні деталі, археологічні знахідки, етнографічні матеріали. 
   Значна увага в роботі заповідника приділяється виставковій діяльності. В пам’ятках архітектури створені цікаві постійні експозиції, де представлені експонати із фондових колекцій заповідника. Розроблена програма співпраці з відомими художниками України та провідними музеями. Завдяки їй в експозиційних залах заповідника проведено понад 60 цікавих різнопланових виставок, частина з них стала своєрідним відкриттям для чернігівців та гостей міста. А загалом за 45 років діяльності заповідника у його виставкових залах організовано більше 120 тимчасових виставок. 
   Разом з тим, музейні предмети із фондових колекцій заповідника експонувалися в інших виставкових галереях та музеях України, зокрема, в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, Дніпродзержинському музеї історії міста. У 2010 р. заповідник взяв участь в Міжнародній виставці «Україна-Швеція: на перехрестях історії (XVII—XVIII ст.)», яка проходила в Українському музеї у Нью-Йорку (США). Тут серед інших експонатів був представлений і унікальний витвір ювелірного мистецтва — срібні царські врата з Борисоглібського собору. Виставка мала значний успіх. Її вважають найвагомішим та найбільшим міжнародним проектом в історії України за усі роки незалежності нашої держави.
   Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» є науково-дослідним та культурно-освітнім закладом архітектурно-історичного спрямування, що об’єднує комплекс нерухомих і рухомих пам’яток матеріальної та духовної культури, які становлять виняткову історичну, мистецьку, художню та наукову цінність.

Немає коментарів:

Дописати коментар